Posted on

Slik overlevde nordmenn | Lær av mathistorien vår

Nordmennene stod ovenfor en utfordring da det bare var en liten del av året man kunne dyrke jorda. På vinteren var det livsfarlig å fiske på sjøen når vinterstormene herjet. Det vanskelige klimaet gjorde det derfor ekstra viktig å kunne oppbevare råvarene gjennom året for å sikre at man hadde nok mat.

Det handlet om å ta vare på alt som kunne brukes: innmat, blod, knoker og hode. Ingenting skulle kastes. Slik oppsto konserveringsmetoder som tørking, salting, røyking og fermentering. Selv om kjøleskap, frysere og komfyrer har gjort kjøkkenlivet lettere, er de gamle konserveringsmetodene fortsatt i bruk.

Nordmenn er stolte av sine tradisjoner. Riktignok er bakteppet til norsk tradisjonsmat flere århundrer med fattigdom, nøkternhet og matmangel. Generasjoner før oss måtte spare, konservere og leve av kortreist mat. Nå må vi kanskje begynne å tenke på å gjøre det samme også.

Vår bok om de norske mattradisjonene kan være til inspirasjon og læring nå. Vi kan ikke lenger kaste mat, gå ut og spise eller småhandle hver dag. Vi må dele på råvarene og det er tid for å finne frem eldre kunnskap om konserveringsmetoder og matlaging.

Få en korona-fri kopi av boken “En smak av norsk kultur” levert gratis med posten – bruk koden “corona” når du bestiller.

Ellers kan du også lese den engelsk utgaven “Norwegian Food” i e-book format her.